subota, 6. kolovoza 2016.

6. kovovoz, 71. obljetnica liberalnog genocida u Hirošimi

Napad je naređen od američkog predsjednika Harry Trumana, nakon sastanka sa svojim saveznicima Churchillom i Staljinom u Konferenciji u Postdamu.


Atomski napadi izvršeni su nad Hiroshimom i Nagasaki 6. i 9. kolovoza respektivno 1945, nakon šestt mjeseci intenzivnog bombardovanja drugih 67 japanskih gradova.

Nuklearna bomba Little Boy bila je bačena na Hirošimu u ponedjeljak 6. kolovoza, nakon koje je uslijedilo bacanje bombe Fat Man u četvrtak 9. kolovoza na Nagasaki.

Procjenjuje se da je krajem 1945. umrlo ili od same eksploziji ili od direktnih posljedica 140.000 osoba u Hirošimi i 80.000 u Nagasaki, od kojih čak polovica je umrla istog dana bombardiranja.

Među žrtvama, od 15 do 20% umrlo je od povreda ili bolesti uzrokovane radijacijom. U oba grada najveći broj žrtava bili su civili. I Hirosima i Nagasaki bili su sporedni gradovi iz ratne perspektive, na osnovu čega nije postojalo "tehničko" opravdanje za napad.

Ipak, to su bili dva grada sa najvećom katoličkom tradicijom u cijelom Japanu, od XVI stoljeća.


<Urakami Tenshudo (Katolička Crkva u Nagasakiju). Siječanj 1946. Urakami je bila u epicentru bombardiranja na Nagasaki, i njena katedrala također razorena bila je jedna od najvećih crkvi u Aziji.>

Naime, nakon što su prvi isusovci došli u Japan u XVI stoljeću, evangelizacija je počela napredovati nevjerojatnom brzinom. To je bio razlog da su misionari bili ne otjerani, već razapeti po carskoj naredbi. Ostali su samo obični vjernici, koji su ipak krstili svoju djecu i odgojili ih u katoličkom nauku, sve bez svećenika. Jer, krštenje je sakramenat koji se u slučaju nužde i samo tada, može udijeliti i od strane laika, navodeći riječi: "Krstim te u ime Oca i Sina i Duha Svetoga", s nakanom Crkve. Nakana je čin volje, nije kao vjera koji je čin intelekta (ljudsko prihvačanje objavljene istine), te taj sakramenat uz ispravnu nakanu može udijeliti čak i nevjernik.

Nastavljamo. U tom bombardiranju nestalo je praktično u jednom danu dvije trećine male, ali vrlo žive i aktivne japanske katoličke zajednice.

Harry Truman, član demokratske partije, potpisuje Proglas Ujedinjenih Naroda, koji u svojoj konfiguraciji i razvoju jest prvi stupanj Svjetske Vlade.

Ali, zašto jedna osoba koja krši Hašku Konvenciju, koja izričito zabranjuje bombardiranje gradova sa civilima, makar i bilo vojnih objekata u tom perimetru, i vrši takav genocid, nije demonizirana kao Hitler?

Izgleda da se i u ovom slučaju ispunjava poslovica Makiavela:

"Oni koji trijumfiraju nikad neće biti postiđeni zbog načina na koji su trijumfirali."

Ali možda ova slika može poslužiti za jedno bolje objašnjenje:


<Masonic portrait of Harry S. Truman bz Greta Kempton. January 20, 1949 u Harry S. Truman Library and Museum>

Truman počinje masonsku inicijaciju u 1909. u Loži Belton Br. 450, u Missouri. U svibnju 1959, bivši predsjednik Truman bio je odlikovan za 50 godina pripadnosti masoneriji, jedini američki predsjednik koji je uspio postići toliki "staž" u masoneriji.

Dodatak:


Rusi su tek ove godine dali snimak Hirošime i Nagasakija koji je čuvao Sovjetski Savez. Sergej Nariškin je u lipnju ove godine predao video Prvom Ministru Japana, Shinzo Abe.

Video će biti prikazivan u Muzeju Atomske Bombe u Nagasakiju do 2. listopada 2016.


Nema komentara:

Objavi komentar