ponedjeljak, 22. veljače 2016.

Ne mješam se u politiiku... mješam se... već kako kad!

Pri povratku iz Meksika, upitan u vezi rasprave u Italijanskom Parlamentu u vezi jednospolnih "brakova" (i usvajanju djece od istih), Franjo je odgovorio da se "ne mješa u politiku", nadodajući odmah iza toga da "katolički poslanik mora glasovati prema svojoj dobro formiranoj savjesti".

Doista, bilo bi dobro tim poslanicima, a i svim građanima općenito, podsjetiti se koja je to, i kakva je, i što bi trebala reći ta "dobro formirana savjest". Novinari su zbilja shvatili koja je ključna poruka Franjina, za istaći je na prvoj stranici: Franjo se ne mješa u politiku.



Ipak, nakon što je bio upitan u vezi planova biznismena i predjedničkog kandidata Donalda Trumpa, za konstrukciju zida na granici između Meksika i SAD, odgovara:

"Jedna osoba koja samo misli na podizanje zidova, nalazili se oni bilo gdje, i ne na gradnju mostova, nije kršćanska". "To nije u Evanđelju".


<Kandidat mnogo puta se obraća svojim sljedbenicima s jednom Biblijom u ruci, onu istu koju mu je poklonila majka dok je još bio djete. U prvim izjavama na Franjine riječi, rekao je da je "sramotno da jedan vjerski lider dovodi u pitanje vjeru jedne osobe", i odmah nakon toga - u politici se treba znati gibati - iskoristio je priliku -napominjući da je on sam ponosan što je kršćanin- za ukazati na Obamu, tvrdeći da kao predsjednik "neće dozvoliti da kršćanstvo bude napadnuto i oslabljeno". Trump je nakon svega pobijedio ove subote u Južnoj Karolini, i u Beaufort, jedinoj regiji s katoličkim većinom..>

Trump, koji zna nešto o politici, i još više njegovi savjetnici, nakon prvih ljućih reakcija na osnovu Franjine izjave, izjavio je u pomirljivijem i elegantijem tonu - treba nastaviti koristiti priliku -, da: "Cijenim mnogo papu. Ima veliku osobitost i vjerujem da čini dobar posao, ima veliku energiju", da bi na koncu prešao preko incidenta: "U biti, ne volim boriti se protiv pape. Ne vjerujem da je ovo neka bitka", nadodao je kandidat.

Ali, s obzirom na poruku koju šalje Franjo, imamo slijedeće: doista se mješa. Makar, također i ovdje, nadodaje na prijašnje rečeno jednu novu ideju... u suprotnom pravcu!:

"Franjo nije htio dati svoje mišljenje da li američki građani trebaju ili ne glasovati za Trumpa u predsjedničkim izborima u studenom: 'Ne želim se mješati. Samo kažem da nije krščanin ukoliko je rekao stvari poput ove'".

Ne, Franjo. Ljudi odmah shvaćaju ono što se kaže. Nitko ovdje nije glup, i kad bi bio, već u ova doba više od jednog počeo bi se buditi iz zimskog sna, ili jednastovno bi se nijekali nastaviti lješkariti. Dvije su ovdje poruke jasne: ne mješati se u "rasprave" u vezi homoseksualnih ujedinjenja ("gay-brakova", plus... pitanje usvajanje od istih!), i mješati se u Trumpov prijedlog u vezi migracije (uostalom, i u Evropi Franjina intervencija s obzirom na izbjeglice, koja je imala potupunu političku projekciju, je potpuno osvjedočena).

Drugim riječima: mješa se tamo gdje se hoće.

U Italiji se to moglo provjeriti na plastičan način, da je skoro škripilo kao šiljak po staklu. Koncem siječnja se organizirao ogromni protest u Rimu: dva milijuna učesnika protiv legalizacije "gay-brakova". Ovo je snimljen sa vatican.va na italijanskom dnevni raspored Svete Stolice tog dana. Niti jedna riječ, niti jedan pozdrav, podrška, pa ni pozdrav prosvjediteljima:


Ali svijet počinje umarati se, i vidjeti: pazi, Franjo! Po prvi put javno mogu se vidjeti parole: "Bergoglio, sjetiti ćemo se ovoga".


I, pažnja na ovaj detalj: "Bergoglio"... ne Franjo.

Trebaju da su vrlo umorni.





1 komentar:

  1. Hvaljen Isus i Marija!

    Bilo je i vrijeme da narod Bozji progleda i javno i masovno posalje poruku Bergogliu. Naravno sredstva javnog dezinformiranja to precutkuju, ali istina da Bergoglio nije katolik, te samim tim ne moze biti ni Papa, ipak malo po malo izbija na svjetlost dana.

    Intruder je vec napravio ogromnu stetu i sramotu i sada kada je provaljen (u Italiji po popularnosti mnogo zaostaje iza Putina, pa cak i iza Obame) mozemo ocekivati njegovu ostavku, mada posao (instalacije “sinkreticko-sodomitske katolicke crkve novog svjetskog poretka”) nije jos zavrsio do kraja, a daj Boze da i nece!

    OdgovoriIzbriši