petak, 7. svibnja 2021.

Benito Mussolini, Ocu Piju

 (Opaska: neki kažu da je pismo upućeno ne Papi, kako je meni došlo iz drugih izvora, nego Ocu Piju, franjevcu. Ton pisma i vrijeme zbivanja opravdavaju ovu opasku. Hvala na upozorenju.)

Dragi i ljubljeni brate,

Svjedočim tvoju ljubav za istinu:

1.       Vratila me Bogu!

2.       Tvoja vjera je temelj moje pripreme za pomirenje

Od fašiste fašisti, vjerujmi.

Tvoj,    Mussolini

Drugog svibnja 1924

 


4 komentara:

  1. Mala ispravka: čini mi se da je ovo pismo Mussolini pisao padre Piju, uistinu svetom čovjeku(tijelo neraspadnuto do danas) kojeg su inače postkoncilski "pape" "kanonizirali (tu "službenu kanonizaciju" od heretika i uzurpatora ne priznajem), a ne papi Piju XI. Pretraživao sam jer me baš zainteresiralo ovo pismo Mussolinija što ste stavili, ali nigdje nisam našao njegovo pismo papi Piju XI. već samo ovo pismo padre Piju. Ovom Padre Piju:https://hr.wikipedia.org/wiki/Pio_iz_Pietrelcine
    Inače, koliko znam, fašizam je Crkva osudila i čini mi se da ga je osudio sami papa Pio Xi.
    P.S.I još nešto što je zanimljivo, našao sam neke navode da je Mussolini spašen i u raju što je zbilja zanimljivo:
    https://www.google.com/search?q=mussolini+in+purgatory&oq=mussolini+in+purg&aqs=chrome.0.0i19j69i57j0i19i22i30l2.10980j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da Mussolini piše Papi, bio je u svom pravu šefa države. Drugo je ton pisma.
      Ne opravdavam sve Mussolinijeve postpuke. No, izgleda da je imao proces obraćenja.
      Crkva je osudila NEKE postavke fašizma upravo u enciklici Pija XI "Non abbiamo bisogno", "Nismo imali potrebu", u kojem se osuđuje prelaženje fašista preko prava Crkve, ali ne osuđuje se fašizam u svim svojim aktivnostima. Naprotiv, tražila se suradnja.

      Izbriši
    2. Sve je to ok, znam da je Crkva htjela posve opravdano obraćenje fašista i zato je uspostavljala kontakte s njima, to nije sporno.
      Samo, htio sam vas upozoriti da ste pogriješili u pisanju, jer mislim da ovo nije pismo papi Piju XI., već ocu padre Piju iz Pietrelcine, jer da je pismo papi Piju XI. onda bi valjda pisalo Pius XI., a ne padre Pio koji je ovaj klerik: https://hr.wikipedia.org/wiki/Pio_iz_Pietrelcine
      Također, potkradala vam se greška u nazivu mjeseca jer June nije svibanj nego lipanj. Nemojte ovo shvatiti kao kritiku, pišete uistinu kvalitetne tekstove i znate engleski bolje od mene, ali imate ove sitne greškice koje ne znače puno, ali su ipak greške.

      Izbriši
    3. Hvala lijepa prijatelju, provjeriti ću. Da, da, izgleda da ste Vi više u pravu, moglo bi biti tako. Ne bi mogao ovako pisati Papi.

      Hvala lijepa, pozdrav.

      Izbriši