subota, 7. listopada 2017.

Separatističe manipulacije i lažne snimke povodom katalonskog referenduma 1-X

Ovih dana su bile objavljene mnoge slike i lažni video zapisi o policijskoj akciji tokom rererenduma u Kataloniji, suspendiran od Ustavnog Suda Španjolske (odcjepljenje djela teritorija može samo doći u obzir promjenom Ustava glasovanjem dvije trećine poslanika cijele Španjolske). Ovaj materijal korišten je za optužbu protiv sigurnosnih snaga. Mnoge od ovih snimaka prikazivane su u glavnim međunarodnim medijima, bilo u Evropi koliko u USA, masovno širene preko Facebooka, Twittera i sl. 

Dođe dakle neki "gost" u vašu primaću sobu i kaže vam: "molim vas, ja ću se ovdje smjestiti. Ovaj wc ispred mene je moj, a vi se snađite. Eto i kuhinju možemo podijeliti. A vi ostanite u vašoj sobi, to vam puštam". Što će te vi uraditi? Ako imate života, izbaciti ćete ga napolje. Ako li nemate, zvati ćete policiju da oni to urade umjesto vas. Ukoliko ne poslušaju policiju, što treba da uradi policija? Da ga lijepo pomiluje? Da mu ponudi kakvu čokoladicu uz kaficu?

Prelazimo na stvar. Prelistati ćemo glavne falsifikacije, jednu po jednu:

1. Stara slika ranjenog u glavu




Prvog listopada Lagarder Danciu, aktivista sa 22.800 pratioca na Twitteru dijelio je ovu sliku na mreži, koju su ubrzo podijelili mnogi profili. Prihvatila ju je također Yanina Hernandez, sa više od 9.000 sljedbenika, koja je dobila 6.700 podijela. Međutim, onaj koji je uslikan jest Javier Bauluy, i to 12 srpnja 2012, prilikom nereda prouzročenih prosvjedom rudara i objavljena je u listu "Periodismo Humano" (Humano Novinarstvo). Čak se radi o prvoj slici koja se pojavi na Google kada se ukuca termin "hombre cabeza sangrando" (čovjek glava krvavi).

2. Dječak ranjen  2012




Već smo je komentirali na prijašnjem postu. Slika je ustvari napravljena 14 studenog 2012. Dječak od 13 godina, bio je ranjen dok su četiri osobe bile okrivljene zbog prouzrokovanja javnog nereda. Policija koja je tada morala uspostaviti red bila je upravo katalonska regionalna policija (Mossos d'Esquadra) ispred poznate trgovine El Corte Ingles u Tarragoni. Korisnik Twittera Marta Guira premašila je 1.000 podijela prije nego što je izbrisala poruku.

3. Prijašnje operacije katalonske policije




Drugi profili, ovi više na međunarodnom planu, kao @ScotindyDebate ili @MC1988  ili   podijelili su video zapise istih policijskih intervencija iz 2012, u kojima se jasno vidi autonomna katalonska policija koja trči iza prosvjednika i udara nemilice dječaka. Originalni video nalazi se na ovoj poveznici na YouTube i bio je preuzet od medija kao El Pais ili El Mundo u informacijama iz 2012.

4. Agresija na jednog invalida iz 2011



Ovu sliku su koristili nekoliko profila na Twitteru i Facebooku, posebno van Španjolske, kao italijanka Veneto Award, da bi osudili pretpostavljenu policijsku brutalnost. Slika odgovara svibnju 2011 i smještena je na profilu Flickr de Acampadabcnfoto, koji ima korijen u pokretu 15-M iz 2011. Cijeli snimak dokazuje štoviše da policija (opet Mossos) ne napada invalida već osobu koja se sakrila iza istog.

5. Sukob između policajaca i vatrogasaca iz 2013



Kanadski Twitter @ClaudeDuguay širio je sliku vatrogasaca okruženih policijom koja prijeti palicama, navodno odražavajući napetost između katalonskih službenika i španjolske policije. Ali slika je iz drugog prosvjeda, točno iz 2013, protiv skraćivanja plaća. Prosvjed je ponovno imao mjesto u Barceloni. Slika je fotografa AP, Paco Serinelli. Doista, pojavljuje se uz druge slike koje suse koristile 1 listopada u općem traženju "policias vs bomberos" (policajci protiv vatrogasaca).

6. Lažne zastave



Josep Maria Mainat, član La Trinca (katalonska pop grupa), koji ima 75.400 sljedbenika na Twitteru. Car je na sliku koja prikazuje guranje španjolske policije i prosvjednika na ilegalnom referendumu nadodao separatističku zastavu, kao fol imitirajući američke heroje Iwo Jime. Slika koja je bila podijeljena 12.500 puta.

7. Laž o slomljenim prstima




E ova je dobra. Zastupnica separatističke (svakako ljevičarske) partije ERC, Marta Torrecillas, optužila je španjolsku policiju da su joj slomili sve prste (desne ruke). Kao "dokaz" uslikala se sa rukom u gipsu. Međutim glupača se nije sjetila da umota desnu ruku (ta nije mahnita, može joj trebat), ali fora nije prošla. Osim toga liječnički nalaz potvrđuje samo "lagano istegnuće jednog prsnog zgloba". Osim toga, Odjel za Zdravlje katalonske vlade je izvjestilo da su samo četiri osobe bile smještene u bolnicu kao posljedice policijske intervencije. Katalonska vlada je procurila vijest o "900 ranjenih".

Dodatak:

Tko podržava katalonsku nezavisnost. Dužni smo o tome dosta podrobnije pisati - ako Bog da to ćemo i učiniti uskoro -, ali nešto je dobro natuknuto o ovom članku Croative.net. Pogledajte ove slike: slučajnost?




Ne postoje slučajnosti.

Osim toga, katalonske lože otvoreno podržavaju proces nezavisnosti Katalonije.




Jer svi smo mi katalonci i hoćemo nezavisnost! Samo ti meni daj kakvu stipendiju i olakšicu, sve ću ti ja potpisati, što god te volja!



I da ne bi bilo sumnje u cijelu koordinaciju negativnih snaga, iz cijele Evrope dolaze velike grupe dobro uvježbanih antisistema za praviti nered na ulicama Katalonije, posebno Barcelone, uoči skorog proglašenja nezavisnosti. Ako do proglašenja ne dođe, ovi prave revoluciju da je prisilno iznude. Ako se nezavisnost proglasi, anrhisti prave teror na ulicama izazivajući sukobe sa španjoslki orijentiranim kataloncima i policijom. Za "pretjeranost" optužiće sigurnosne snage.


Oh, oh, oh! Kad se idući put rodim - to jest nikada, jer niti to postoji i jer u to ne vjerujem jer nisam poganin bez razuma i vjere - onda ću vas se plašiti. Samo dođite!

Nema komentara:

Objavi komentar